Kísérő tanári beszámoló

Szakács tanulók Erasmus+ mobilitási gyakorlata, Olaszország, Dél-Tirol, Brixen/Bressanone
(2019.09.29. – 2019.10.22.)

Iskolánk szakács tanulói (2 fiú, 4 leány) a három hetes gyakorlat első hetét a brixeni „Emma Hellenstainer” szakképző iskolában töltötték, a többi munkanapon pedig egy étteremben, és két szállodában dolgoztak, mindenhol párokban.
A kiváló felszereltségű és magas színvonalú oktatást végző iskolában nem kis kihívás volt tanulóink számára az egy hét, elsősorban az idegen nyelvi környezet miatt. A fegyelmezett, szervezett munkavégzés, a segítőkészség, a higiéniai előírások betartása mind hozzájárultak ahhoz, hogy hasznosnak tartsák diákjaink az itt végzett munkát a következő hetekre nézve.

A szállodákban és az étteremben az olasz munkarendnek megfelelően délelőtt és este dolgoztak, s bár párokban foglalkoztatták őket, külön feladatokat kaptak egyénenként.

A hétévégeken a pihenés mellett jártunk Bolzanoban, Meranban, a 2050 m magas Plose sícentrumban, és végig sétáltunk Európa egyik legerősebb erődrendszerében Franzensfeste/Fortezza településen, s természetesen alaposan megismertük Brixent is.

A napvégi értékelések mellet az utolsó este közösen értékeltük a három hetet. Egyöntetű véleményük volt tanulóinknak, hogy a kezdeti nehézségek ellenére nagyon sokat tanultak, fejlődtek szakmailag ez alatt az idő alatt, önállóbbak lettek, és szívesen dolgoznának később ott, ahol a gyakorlatot töltötték. Bátrabbak lettek a nyelvhasználatban, önállósodtak, kitartóbbakká váltak.

Horváth Csaba