A tudatos pálya- és munkahelyválasztást meghatározza érdeklődésünk, munkamódunk, képességeink (erősségeink), személyes- és szakmai kompetenciáink, valamint értékrendünk

Vajon elég tudatosak vagyunk-e életünk ezen területein? 

Napjaink munkaerő-piaca többek között a megállíthatatlan technikai fejlődésnek köszönhetően radikális változáson megy keresztül. Ezek a változások a munkavállalóktól újabb- és újabb kompetenciákat igényelnek és folyamatosan új szakmákat hoznak létre. 

Az élethosszig tartó tanulás (lifelong learning), életünk részévé kell, hogy váljon. Mindnyájan részt veszünk valamilyen tanulási folyamatban, a kérdés csupán az: Mi motivál arra, hogy tanuljunk? 

Felnőttkori készségeink fontos pillére az életpálya-vezetési készségek (Career Management Skills), amelyek szükségesek ahhoz, hogy tudatosak legyünk szakmai fejlődésünk irányításában. A lehetőségek tárháza végtelen, rajtunk múlik, hogy észrevesszük és megragadjuk-e azokat. 

Ebben segíthet az életpálya-tanácsadás (lifelong guidance), amely kompetenciáink, érdeklődési területeink felmérésével és motivációink feltárásával, az aktuális munkaerőpiaci információkkal tud segít abban, hogy megfelelő továbbtanulási, felnőtt/átképzési döntéseket hozzunk. 

Hogyan lépjek tovább? 

Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) tartalmazza a Magyarországon államilag elismert szakképesítések listáját. Leírja a szakképesítések szintjét, tanulmányi területét és ágazatba sorolását. Az OKJ-ben továbbá megjelennek a szakképesítés megszerzésének módjai (iskolarendszerben vagy iskolarendszeren kívüli oktatásban szerezhető-e meg) és ideje, illetve, hogy milyen munkarend típusokban tanulható a szakképesítés (nappali, esti, levelező, stb.).

felnőttoktatás kifejezést a felnőttek iskolarendszerű oktatására használják (esti vagy levelező formában tanult/megszerzett OKJ). 

Szakképesítés kereső: https://www.nive.hu//index.php?option=com_content&view=article&id=595

felnőttképzés kifejezés minden iskolarendszeren kívüli felnőtteknek szóló (16 évét betöltő) képzésre vonatkozik.

felsőoktatás több képzési típust kínál: - felsőoktatási szakképzés, - alapképzés, - mesterképzés, -osztatlan mesterképzés.

Felsőoktatási szakképzés: a felsőoktatási intézmények által hallgatói jogviszony keretében folytatott képzés, amely oklevél kiadásával zárul (az oklevél felsőfokú végzettségi szintet nem tanúsít). 

Kereső: https://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakkereso

„Mindig tudsz fejlődni abban, amit csinálsz. Még a világ legjobb szakemberei is minden nap tanulnak valami újat.” (Adecco)

TUDTAD, hogy iskolarendszerű oktatásban két OKJ szakma megszerzése ingyenes? 

Amennyiben a továbbtanulási irányt már tudod, de a megfelelő képzőintézményben még bizonytalan vagy, akkor segítséget kaphatsz az alábbi oldalon:

Felnőttoktatás kereső       

 

Pályaorientáció

Pályaválasztási kisokos

A Pápai Szakképzési Centrum részeként működő iskolák szakmai munkájáról, képzési kínálatáról ad tájékoztatást, valódi jövőképet és karrierlehetőséget kínálva.

https://www.papaiszc.hu/palyavalasztasi-kisokos

Pályaorientációs portál – módszertani központ

Az egyéni képességekhez illeszkedő piacképes szakma megtalálásában nyújt segítséget. https://palyaorientacio.nive.hu/
Tájékoztató füzet az alapszakmákról 2020

https://szakkepzes.ikk.hu/tajekoztato/fuzet.html

A szakképzés a jövő lehetősége

Megújuló szakképzéshez kapcsolódóan nyújt alapvető információkat, segíti az új szakmajegyzékben történő eligazodást, valamint a pályaválasztás során a legmegfelelőbb szakma kiválasztását.

https://szakkepzes.ikk.hu/

A szakmai képzések megújuló rendszere

A szakmai képzések során megszerezhető szakképesítések között történő eligazodást, valamint a szakképesítések programkövetelményeinek (PK) megismerését segíti.

https://szakkepesites.ikk.hu/

Szakmaverzum – Szakképzés 2021

Folyamatosan bővülő, naprakész információk a Szakképzés 4.0 stratégia vonatkozásában.

https://szakmaverzum.hu/category/szakkepzes4/

„Pályát választok – Kihez forduljak?”

A Euroguidance Központ – az Európai Bizottság Erasmus+ programja keretén belül működő Euroguidance hálózat hazai központja – által

megjelentetett összefoglaló tartalmazza a hazai szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat, továbbá kitekintést nyújt a pályatanácsadási feladatokat ellátó nemzetközi szervezetekről.

https://szakmaverzum.hu/2021/02/palyat-valasztok-kihez-forduljak/

Te milyen karrierre vágysz?

Az animációs kisfilm bemutatja az építőipari

szakmák szépségeit, lehetőségeit, előnyeit a pályaválasztás előtt álló diákok számára.

https://www.youtube.com/watch?v=9zyeJCNUcQQ

Soha nem volt még ennyire trendi a pályaorientáció! A szakképzést népszerűsítő applikációval jelentkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, így a szakmavilág.hu weboldal és a továbbtanulási lehetőségeket bemutató rendezvények mellett egy újabb felületen veheti fel a kapcsolatot a 12-14 éves fiatalokkal.

https://ikk.hu/hirek/soha-nem-volt-meg-ennyire-trendi-a-palyaorientacio