A megfelelő pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolhatja az életedet. A középiskolai évek hatással lesznek a jövődre, ezért fontos, hogy szánj elegendő időt magadra, és a megfelelő információk megszerzésére, mielőtt pályát/iskolát választasz.  Természetesen nem végleges és megmásíthatatlan döntést kell MOST hoznod, hiszen számos úton el tudsz jutni ugyanahhoz a célhoz, és az is lehet, hogy menet közben váltanod kell. 

A megfelelő döntésed előkészítéséhez 3 alapvető dolgot kell fejlesztened, amelyek:

1. ÖNISMERET: 

Amikor pályát választunk, fontos, hogy reális önismerettel rendelkezzünk. Amikor számunkra szimpatikus foglalkozásokon gondolkodunk, ösztönösen azok felé húzunk, amelyek végzéséhez természetes, velünk született adottsággal, képességekkel rendelkezünk. Gyakran előfordul, hogy a kor divatszakmái teljesen más irányba csábítanak bennünket, mint amerre ösztönösen mozdulnánk.

A fiatalok többsége sokszor külső ingerek hatására – szülők, ismerősök példái, a média által sugallt képek alapján – választ pályát, pedig hosszú távon csak a belső indíttatás, az érdeklődés okoz elégedettséget és ad kitartást az abban dolgozó embereknek.

A pályaválasztás, pályaépítés során egyaránt figyelembe vesszük az önmegvalósítás és a megélhetés iránti vágyunkat. Mindkettő fontos, hisz nem választhatsz olyan pályát, ami nem teszi lehetővé önmagad és (leendő) családod fenntartását, de hosszútávon az olyan választás is romboló lehet, ami személyiségedet, erősségeidet nem hagyja kibontakozni.

Ahhoz, hogy olyan pályát, foglalkozást válassz, amelyben később sikeres lehetsz és a mindennapok során örömet okoz, fontos, hogy figyelembe vedd saját tulajdonságaidat, képességeidet.

Ki vagyok? Milyen vagyok? Mi az, amiben jó vagyok? Mit tudok jól csinálni?

Szeretnéd megismerni saját érdeklődési területeidet és képességeidet? 

JÓ TANÁCS: Beszélgess szüleiddel, barátaiddal, kérd tanáraid, osztályfőnököd segítségét. Ők ismernek és gondolataikkal, ötleteikkel támogathatnak a pályaválasztásban. 

2. PÁLYAISMERET:

A most tanulható szakmák megismerése.  Nézd meg a szakmaleírásokat: https://szakkepzes.ikk.hu/, tájékozódj arról, hogy az egyes szakemberek mi-mindennel foglalkoznak a mindennapokban és milyen tulajdonságok, készségek, kompetenciák szükségesek a szakmában való sikerhez. Amennyiben megtaláltad a Neked való szakmai irányt, akkor nézd meg a lehetséges tanulási utakat, szakképző intézményeket, ahol tovább tanulhatsz.

A jó pályaválasztás másik fontos feltétele a pályaismeret, ami az egyes pályák (szakmák) leglényegesebb követelményeinek ismeretét jelenti. Fontos, hogy tájékozódj a számodra érdekesnek tűnő szakmákról.  Milyen tantárgyakból szükséges jól teljesítened? - Milyen iskolát kell elvégezned? - Milyen tevékenységeket, feladatokat látnak el az adott szakmában dolgozó szakemberek és milyen körülmények között dolgoznak? A foglalkozás leírásokban sok információt megtalálsz, amiket kiegészítenek a foglalkozásbemutató filmek. 

A számodra legmegfelelőbb szakképző intézmény kiválasztásában segít a középiskola kereső.

3. MUNKAERŐ-PIACI ismeretek: Milyen munkahelyen és munkakörnyezetben, hogyan tudod majd kamatoztatni a tanultakat?

Az iskolaéveket követően leendő munkahelyeden folytatod majd a tanultak készpénzre váltását. Előnyödre válik, ha olyan foglalkozást választasz, amire igény van, amiből meg tudsz majd élni. Természetesen legalább ilyen fontos szempont, hogy szeresd azt a munkát, szakmát, munkakörnyezetet, amelyben nap, mint nap, az időd nagy részét töltöd.

Kihez fordulhatok segítségért? Honnan szerezhetek információt?

Pályaválasztásod előtt ajánljuk, hogy látogasd meg a különböző pályaorientációs-és pályaválasztási rendezvényeket, amelyeken saját élményeket szerezhetsz. Kipróbálhatod egy-egy szakma alapfogásait, beszélgethetsz szakemberekkel és segítséget kérhetsz pályaorientációs tanácsadó szakembertől. 

Használd ki az iskolák nyílt napjait, pályaorientációs napjait arra, hogy minél több programon részt vegyél. Ezzel fejlesztheted önismereted, és információkat gyűjthetsz a szakmákról és az iskolákról

Szüleid, tanáraid segítségét kérve felkereshetsz pályaorientációs/pályaválasztási tanácsadó szakembert.

Mi történik a pályaorientációs tanácsadáson?

A tanácsadó kérdőívekkel, beszélgetéssel (szüleid jelenlétében) segít Neked abban, hogy átgondold a pozitív tulajdonságaidat, képességeidet, hobbidat, értékeidet, illetve főbb érdeklődési területeidet. Ezek ismeretében segít áttekinteni a tanulási utakat és lehetőségeket. A tanácsadóval történő beszélgetés jó lehetőség a különböző tanulási útvonalak, pálya- és iskolaválasztás következményeinek az átgondolásához.

Az alábbi linkeken több hasznos információt találsz: 

www.eduline.hu

www.oktatas.hu

https://www.kilato.piarista.hu/

https://www.nive.hu//

 

Életpálya tervezés

 

Közeledik az idő, amikor meg kell hoznod a döntést szakmai pályafutásodról, a tanulmányaid és/vagy munkád irányairól.

Akár gimnáziumba, szakgimnázumba/technikumba vagy szakközépiskolába/szakképzőbe jársz, a lehetőség nyitva áll további szakmai végzettség megszerzésére, a felsőoktatásba való jelentkezésre valamint a munka világába való belépésre. A „hogyan tovább?” „merre induljak?” döntéshozatalba érdemes bevonni kedvenc tanárainkat, szüleinket és akár egy pályaorientációs szakembert vagy karrier tanácsadót.

Mikor érdemes szakember segítségét kérned?

  • Ha 11. vagy 12. évfolyamon sem tudod eldönteni, hogy mihez kezdj a szakmáddal, milyen szakmát tanulj az érettségit követően, vagy milyen tárgyból válassz emelt szintű érettségit, akkor a közeljövő tanulási-, szakmai tervek kialakításához hasznos lehet a tanácsadóval való beszélgetés.
  • Ha tanulmányaidat a felsőoktatásban szeretnéd folytatni, a szakember segítségével könnyebben tudod mérlegelni milyen szak és intézmény illene érdeklődésedhez, elképzeléseidhez, tanulmányi teljesítményedhez. Ahhoz, hogy felvegyenek az egyetemre, már a középiskolai évek alatt tudnod kell, hogy a választott szakra milyen felvételi tárgyakkal kell készülnöd, miből kell emeltszintű érettségi vizsgát tenni stb.
  • Ha középiskolai tanulmányaid után dolgozni szeretnél, szakmai segítséggel érdemes tájékozódni a szakmai készségeid eladhatóságáról írásban (CV) és szóban (állásinterjú), a különböző típusú szervezetek elvárásairól, az álláskeresési tippekről.

 

„Foglalkoztat a jövőm, mivel a hátralevő napjaimat ott szeretném eltölteni!” 

(Woody Allen)