Ugrás a fő tartalomra

8500 Pápa, Erkel Ferenc utca 39.


+36-89-313-053

Széchenyi 2020

Szőlész-borász


Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű, méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása, emelése iránt.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
  • megszervezi a feldolgozást;
  • elvégzi a bor erjesztését;
  • az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
  • palackoz;
  • speciális borkészítményeket állít elő;
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
  • rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
  • elvégzi a szakmai adminisztrációt;
  • rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
  • birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
  • elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.


Közadat
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Pápai Szakképzési Centrum

      8500 Pápa, Erkel Ferenc utca 39.

    • Telefon: +36-89-313-053

      E-mail: titkarsag@papaiszc.hu

      OM azonosító: 203047

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001292/2015


    2024Pápai Szakképzési Centrum